Motorsåg & Röjsåg

Motorsågar och röjsågar är kraftfulla maskiner vars sågkedja är bestående av vassa skärlänkar – Perfekt för trädfällning, beskärning och vedhuggning och något som vuxit sig mycket populärt bland husägare.

Precis som gräsklipparen blev den praktiska motorsågen mer allmänt känd under 1950-talet. Innan dess var samtliga motorsågar stora och klumpiga. Med åren har de blivit både mindre och betydligt lättare så att även privatpersonen utan problem skall kunna ratta den i skog och trädgård. En röjsåg är precis som motorsågen bestående av en roterande sågklinga, dock i en annan formgivning.

Vilken motorsåg ska jag välja?

Motorsågen passar utmärkt i skog och trädgård. Vilken motorsåg du ska välja beror främst på vilka typer av arbetsuppgifter du tänkt använda den till. Är tanken att ta bort stubbar, större träd eller dylikt så kommer det vara svårt för den batteridrivna motorsågen att slå den motordrivna motorsågens kraft. Den batteridrivna motorsågen har dock sin charm – Inte minst i dess enkelhet, miljövänlighet samt ljudnivå som är betydligt lägre.

Besök bäst-i-test.se för att läsa mer om olika motorsågar och för att hitta den som passar dig bäst.

Hur används en röjsåg?

Röjsågen skiljer sig till den traditionella motorsågen, främst formmässigt. Den liknar snarare en grästrimmer. Skillnaden mellan röjsågen och grästrimmern är dock att en röjsåg är betydligt mer kraftfull. Den kan används på samma sätt och ger dig bättre räckvidd och förmåga i trängre utrymmen.

Det är viktigt att vara noggrann med säkerheten när man använder en röjsåg. Steg ett är att se till att du har rätt typ av arbetskläder att tillgå för arbete med röjsågar. Läs mer om arbetskläder för skogsarbete. Du kan också läsa mer på sidorna nedan:

För bästa klippresultat krävs jämn gas och att sedan föra röjsågen från höger till vänster. Se videoklippet nedan för att lära dig grunderna inom klippteknik för röjsåg.

För att hantera en motorsåg och röjsåg gäller det att man är försiktig och noga följer Arbetsmiljöverkets bestämmelser för användning av motorsågar och röjsågar.

Röjsåg för grävmaskin

När det kommer till röjsågar så förekommer dessa i flera olika modeller, där var modell har sina egenskaper och prestandanivåer. Är du ute efter något mer kraftfullt än en vanlig handhållen röjsåg? Hos Nordicc hittar du röjsågar för grävmaskiner – perfekt för ett tyngre arbete i skog och trädgård. Klicka dig in för att komma i kontakt och för att hitta en röjsåg till din grävmaskin.​

Gör egen flis av träavfallet

Att tillverka din egen flis är en fördelaktig och kostnadseffektiv metod för att dra nytta av ditt träavfall. Genom att göra din egen flis kan du använda den som ett naturligt och organiskt täckmaterial för att bevara jorden och förhindra ogräs. Dessutom kan flisen användas för att ge näring åt trädgårdsplantor och förbättra markstrukturen. För att lära dig mer om hur du kan göra din egen flis och dra fördel av ditt träavfall, läs om olika metoder för att göra egen flis.