Motorsåg & Röjsåg

Motorsågar och röjsågar är kraftfulla maskiner vars sågkedja är bestående av vassa skärlänkar – Perfekt för trädfällning, beskärning och vedhuggning och något som vuxit sig mycket populärt bland husägare.

Läs mer

Precis som gräsklipparen blev den praktiska motorsågen mer allmänt känd under 1950-talet. Innan dess var samtliga motorsågar stora och klumpiga. Med åren har de blivit både mindre och betydligt lättare så att även privatpersonen utan problem skall kunna ratta den i skog och trädgård. En röjsåg är precis som motorsågen bestående av en roterande sågklinga, dock i en annan formgivning.

Vilken motorsåg ska jag välja?

Motorsågen passar utmärkt i skog och trädgård. Vilken motorsåg du ska välja beror främst på vilka typer av arbetsuppgifter du tänkt använda den till. Är det större träd eller dylikt som skall sågas ner kommer det vara svårt för den batteridrivna motorsågen att slå den motordrivna motorsågens kraft. Den batteridrivna motorsågen har dock sin charm – Inte minst i dess enkelhet, miljövänlighet samt ljudnivå som är betydligt lägre.

Besök bäst-i-test.se för att läsa mer om olika motorsågar och för att hitta den som passar dig bäst.

Hur används en röjsåg?

Röjsågen skiljer sig till den traditionella motorsågen, främst formmässigt. Den liknar snarare en grästrimmer. Skillnaden mellan röjsågen och grästrimmern är dock att en röjsåg är betydligt mer kraftfull. Den kan används på samma sätt och ger dig bättre räckvidd och förmåga i trängre utrymmen.

För bästa klippresultat krävs jämn gas och att sedan föra röjsågen från höger till vänster. Se videoklippet nedan för att lära dig grunderna inom klippteknik för röjsåg.

För att hantera en motorsåg och röjsåg gäller det att man är försiktig och noga följer Arbetsmiljöverkets bestämmelser för användning av motorsågar och röjsågar.