Fjäderspännare

Fjäderspännare används för att pressa ihop fjäder till bil så att de går att demontera, utan att behöva kämpa mot de enorma krafterna som sitter i fjädrarna. Fjädringssystem kan se olika ut och kräva olika verktyg, men något de har gemensamt är att alla bilar kräver fjäderbyte förr eller senare – och då är det bra att veta vad som gäller.

Hydraulisk fjäderspännare

En hydraulisk fjäderspännare är inte lika smidiga och anpassningsbara som de vanliga handverktygen, men klarar ofta höga tryck och är enklare att använda om du använder fjäderspännare till vardags.

Utvändig eller invändig fjäderspännare

Vad för typ av fjäderspännare du bör använda beror helt och hållet på vad för bil du arbetar på, eller storlek och styrka på fjädern. De flesta F-body bilar behöver en invändig fjäderspännare för fjäderbyte.

Byta fjäder till bil

Fjäderbyte är inget som vem som helst ska göra, utan personen som byter fjädern bör alltid vara en utbildad mekaniker. Problem när du byter fjäder till bil kan leda till punkterat däck, osmidig eller ojämn körning eller skador på inre bildelar. Under fjäderbyte finns det även en del potentiella faror som mekaniker lärt sig om och kan undvika, men som kan leda till rätt ordentliga skador för en oerfaren.

När ska fjädrarna bytas?

En fjäder håller sig vanligtvis i gott skick i två eller tre år iallafall, och eventuella problem upptäcks oftast av mekaniker under besiktning. Vanligaste anledningen till att byta fjäder är om de börjat rosta, om de brustit eller om du slitet ut fjädern med sportliknande körning. En felande fjäder märks oftast i ologisk lutning på bilen, ökad vibration under körning, eller förändring i smidighet på grusväg eller ojämna underlag.

När du använder fjäderspännare

När du använder fjäderspännare är det viktigt att veta vad du håller på med. Det är rejält med kraft som arbetar emot din spännare, framförallt om du jobbar med fjäder till bil. Använd bara fjäderspännare utefter de storleksanvisningar de skriver, och ta inte risker genom att använda spännare du inte känner kan hantera kraften i fjädern. När fjäderspännare ger efter har det hänt att de flugit genom både väggar och tak. Stå därför aldrig rakt ovanför en fjäder som är spänd och följ alltid produktens angivelser.