Gräsklippare

Gräsklipparen är den ultimata trädgårdsmaskinen! En bra gräsklippare gör att du snabbt och enkelt kan sköta om din gräsmatta och få grannarna gröna av avund.

Ända sedan 1700-talet har människor skött om sina gräsmattor. Det dröjde dock till mitten av 1950-talet som vi i Sverige skulle få den första gräsklipparen med en vertikalt monterad kniv under kåpan. Det vill säga en gräsklippare av rotortyp. Sedan dess har det hänt mycket i utvecklingen av gräsklippare.

Vilken gräsklippare ska man köpa?

Innan du köper gräsklippare är det klokt att jämföra olika gräsklippare på marknaden; dels för att säkerställa att de uppfyller ditt behov, dels för att se till att du får en riktigt bra gräsklippare.

Här är några viktiga aspekter som du bör ha i åtanke när du väljer gräsklippare:

 • Storleken på gräsmattan
 • Energisnålhet
 • Smidighet och hanterbarhet
 • Användningsområde
 • Priset
 • Uppsamlingsvolymen
Leta efter utförliga tester som utser den bästa gräsklipparen inom det segment som du är intresserad av – här får du några tips på vägen.

Olika typer av gräsklippare

Från sax och lie till robotsgräsklippare – Ja, mycket har hänt sedan gräsklipparens födsel. I dag erbjuder marknaden mängder av olika typer av gräsklippare. De vanligaste är:

 • Robotgräsklippare
 • Åkgräsklippare
 • Motordriven gräsklippare
 • Elnätsdriven gräsklippare
 • Batteridriven gräsklippare

Har du en stor gräsmatta kan en åkergräsklippare vara rätt för dig. Är du personen som inte vill lägga en massa pengar på en gräsklippare och uppskattar lite extra motion i vardagen? Då är det troligtvis en handgräsklippare du ska kika efter. Eller varför inte koppla bort allt som har med gräsklippning att göra och låta det ske per automatik med hjälp av en robotgräsklippare?

Bästa elgräsklipparen

Elgräsklipparen är vanlig och passar extra bra för dig som har en gräsmatta med en yta på mellan cirka 30 och 400 kvadratmeter, för större ytor än så bör du titta på andra modeller än just elgräsklippare. Beroende på gräsytan kan en modell med stor uppsamlingsvolym vara den bästa elgräsklipparen. På Friluftaren.se hittar du den bästa elgräsklipparen i ett stort test av olika modeller och tillverkare.

Bästa vertikalskäraren

Med en vertikalskärare kan du hålla din gräsmatta fri från ogräs och mossa, och se till att den håller sig både frisk och fin. Om du har stora besvär med mossa bör du absolut investera i en vertikalskärare – den hjälper gräsrötterna att få luft och förbättrar därmed upptagningen av näring och vatten. Beroende på hur stora problem du har kan du behöva en mer eller mindre avancerad modell för att få den bästa vertikalskäraren för din gräsmatta. Friluftaren.se har gjort ett test som jämför olika modeller och varianter.

Robotgräsklippare

En robotgräsklippare är det perfekta för dig som vill slippa klippa gräset själv. En robotsgräsklippare är nämligen som det låter – En gräsklippare i varianten mindre som är robotstyrd och därmed självgående. Passar de flesta tomttyper och kan gå då du själv önskar.

Hos Husqvarna kan du hitta alla tänkbara varianter av robotsgräsklippare.

Hur fungerar en robotgräsklippare?

Robotgräsklipparen är utrustad med vassa knivar under dess kåpa som de klipper gräsmattan med. Robotgräsklipparen sköter hela din gräsmatta per automatik och utefter uppsatta önskemål och klippscheman.

Åkgräsklippare

Åkgräsklipparen passar den mer bekväma personen som vill kunna åka runt och sköta om sin gräsmatta på så vis. Åkgräsklippare är vanligtvis större och dyrare – Men ack så bekväma och bra! Med en åkgräsklippare kan du enkelt hoppa upp i sadeln och njuta av att klippa gräset varje gång.

Åkgräsklipparen passar större tomter. Hos Bauhaus hittar du ett brett sortiment av åkgräsklippare.

Handgräsklippare

Handgräsklipparen, även kallat handjagare, är den ”klassiska” gräsklipparen som är handledd. En handgräsklippare är alltså en sådan varpå man knuffar fram över gräsmattan för att klippa gräset. Perfekt för dig med en något mindre gräsmatta som föredrar lite extra motion.

En handgräsklippare kommer i olika former och varianter. Det finns allt från motordriven till el- och batteridriven gräsklippare.

Hos Hornbach kan du hitta allt från klassiska handgräsklippare till el- och batteridrivna handledda gräsklippare.

Gräsfrö - Så ny gräsmatta

När det gäller att skapa en ny gräsmatta, är det inte bara gräsklipparen som spelar en stor roll. Rätt gräsfrön är grunden för en lummig, grön gräsmatta som kommer att få dina grannar gröna av avund. Om du planerar att så en ny gräsmatta är det bästa stället att starta att köpa gräsfrö. Genom att plantera rätt gräsfrö, kan du säkerställa en frisk och frodig gräsmatta som kommer att se fantastisk ut när du klipper den med din perfekt utvalda gräsklippare.

bäst-test.se kan du läsa mer om bästa gräsklippare 2020.

Konstgräs i trädgården
– ett underhållsfritt val

Allt fler väljer att lägga konstgräs i trädgården och vi kan verkligen förstå varför. Förutom att skapa en yta som alltid är grön och prydlig, eliminerar det behovet av krävande underhållsåtgärder som klippning, bevattning och ogräsbekämpning. Installationsprocessen kan vara arbetsintensiv och kräver noggrann förberedelse av underlaget, men resultatet är en hållbar och vacker gräsyta som du kan njuta av året runt, oavsett väder. Dessutom är konstgräs ett bra val för de som vill skapa ett allergivänligt utomhusutrymme. Läs mer om att lägga konstgräs i trädgården här!

Komplettera din gräsklippare med egen flis

Utöver att välja rätt gräsklippare för din trädgård, varför inte ta nästa steg i trädgårdsskötseln genom att göra egen flis? Genom att använda en flishugg kan du effektivt återanvända trädgårdsavfall och skapa näringsrik flis, vilket förbättrar jordens kvalitet och trädgårdens utseende. Läs vår detaljerade guide om att göra din egen flis med en flishugg, och förvandla din trädgård till en ännu grönare oas.