Hyra hjullastare – Så gör du rätt val

Är det dags att hyra hjullastare inför ett kommande byggprojekt? Att hyra en hjullastare är en kostnadseffektiv lösning och du har dessutom möjlighet att hyra maskinen under en begränsad period. Men innan du kontaktar en uthyrningsfirma och sätter igång med ditt projekt är det bra att fundera över ett antal punkter. Vi ger dig därför våra bästa tips på vad du bör ha i åtanke när du ska hyra hjullastare.

Vad är en hjullastare?

En hjullastare är ett fordon som i huvudsak används för lastning och hantering av exempelvis grus och sand, med hjälp av en skopa. De kan även användas vid pallhantering, snöplogning eller som lyftbom. Maskinen är utrustad med två hydauliska funktioner som kan lyfta/sänka samt vrida det tillhörande redskapsfästet.

Hyr hjullastare från en seriös aktör

Det finns många firmor som erbjuder uthyrning av hjullastare och andra maskiner. Men det är viktigt att försäkra sig om att du hyr hjullastare från en firma som är både är seriös och erfaren. En erfaren aktör har kunskap kring tillgänliga storlekar och vilken modell som passar bäst. Se dessutom alltid till att välja en firma som erbjuder professionella kontroller av hjullastaren. Läs mer om säkerhetskrav hos Arbetsmiljöverket.

En aktör som funnits med länge i branschen är CRAMO. De är ett av Sveriges största företag inom uthyrning av maskiner och utrustning. Hos CRAMO kan du hyra hjullastare som har genomgått de säkerhetskrav som råder. På deras hemsida kan du enkelt filtrera fram önskad modell, mått och vikt – utefter det arbete som ska utföras. Behöver du hjälp med att hitta rätt typ av hjullastare för dina behov, hjälper de dig med personlig rådgivning.

Val av modell

Vilken hjullastare passar bäst för ditt ändamål? Nedan beskriver vi två vanliga hjullastare, vilka fördelar som finns med respektive modell och i vilka arbeten de vanligtvis förekommer.

Kompakt hjullastare

Är du ute efter snabb lastning eller plogning så ska du satsa på att hyra en kompakt hjullastare. Den kompakta hjullastaren är liten i format och används ofta på byggplatser eller till mindre projekt. Den går att använda både ihop med pallgafflar, men även med skopa. Modellen används även ofta för finplanering, men även för fastighetsskötsel och parkförvaltning.

Fördelar

  • Många användningsområden
  • Perfekt för finplanering
  • Snabb och smidig

Redskapsbärare

En redskapsbärare är precis som namnet antyder, en maskin som är försedd med ett redskapsfäste. Fästet gör att man enkelt kan växla mellan olika redskap. Redskapsbäraren är en smidig och mångsidig maskin som kan hantera många olika arbetsuppgifter, som exempelvis forsling av grus. Ihop med pallgafflar kan den även utföra pallhantering på lager eller byggarbetsplatser.

Fördelar

  • Mångsidig maskin
  • Perfekt för lyfthantering
  • Kan enkelt växla mellan olika redskap

Hyra hjullastare – Pris

Priset för att hyra hjullastare ligger på cirka 1 500 kronor per dag, eller cirka 8 000 kronor per vecka. Kostnaden kan däremot variera beroende på val av modell, eventuella tillbehör, och vilken uthyrningsfirma du väljer. Vår rekommendation är att du jämför priser hos olika firmor innan du bestämmer dig.

Fördelar med att hyra hjullastare

Att hyra hjullastare har många fördelar. Inte minst att det är mer kostnadseffektivt än att köpa en helt ny. Som företag är man oftast i behov av flera maskiner, och det kan därför bli en dyr inköpskostnad i slutändan. Dessutom innebär det höga kostnader med att förvara, transportera och underhålla maskinerna. Nedan listar vi ett antal fördelar med att hyra hjullastare:

  • Smidigt och kostnadseffektivt
  • Du väljer själv hur länge du vill hyra maskinen
  • Firman hjälper dig med eventuella tillbehör
  • Hjälp med att byta modell vid behov

Relaterat innehåll

Om du ska utföra ett större bygge eller renoveringstjänst och behöver ett effektivt sätt att transportera större transporter kan det vara värt att överväga att hyra en dumper. Med en dumper kan du transportera stora mängder material, från grus och sand till jord och sten, mycket snabbare än du kan göra med vanliga transportmedel. Det är inte bara snabbare, utan det är också ett mycket mer effektivt sätt att transportera större transporter. Läs mer om att hyra dumper