Hyra en grävmaskin – Att tänka på

Att hyra en grävmaskin till ett mindre tomtarbete eller ett större byggprojekt är en smart och kostnadseffektiv lösning. Det finns däremot ett antal saker som är bra att känna till i förväg – så som valet av grävaskinsmodell och diverse säkerhetsapekter. Lika viktigt är det givetvis att hitta rätt leverantör för tjänsten. I vår guide får du därför tips på en seriös firma som erbjuder uthyrning av grävmaskiner. Läs även mer om viktiga punkter att ha koll på när du ska hyra en grävmaskin.

Hyr grävmaskin av seriös firma

När du ska hyra grävmaskin är det viktigt att du väljer en firma med god kunskap och lång erfarenhet inom området. Något som alltid bör prioriteras är säkerhet. Därför bör du alltid stämma av med firman att maskinen är servrad och underhållen innan uthyrning.

En firma som bockar av alla ovan punkter är CRAMO. Här kan du hyra grävmaskin både enkelt och smidigt via nätet. De erbjuder ett brett sortiment av grävmaskiner i olika storleklasser och modeller. Här finner du grävmaskiner från kända märken som Volvo, Caterpillar och Bobcat. På deras hemsida har du möjlighet att filtrera fram rätt alternativ utifrån mått, arbetsvikt etc. Har du frågor kring modellval, storlek eller liknande hjälper de till med personlig rådgivning. Att hyra grävmaskin ska inte vara krångligt!


Zeppelin är ytterligare en aktör på marknaden för uthyrning av grävmaskiner från tillverkaren Caterpillar. De erbjuder både mindre grävmaskiner för mindre projekt, såsom renovering av trädgårdar eller mindre byggnadsprojekt, och större grävmaskiner för större anläggningsprojekt. Zeppelins grävmaskiner är moderna och högteknologiska med avancerade funktioner som hjälper till att öka produktiviteten och minska driftstiden. Zeppelin erbjuder även support och underhåll under hela hyresperioden för att säkerställa att maskinerna fungerar optimalt och att eventuella problem snabbt åtgärdas.

Kostnad – Hyra grävmaskin

Kostnaden för att hyra grävmaskin ligger på cirka 900–3 000 kronor per dag. Priset kan dock variera beroende på flera faktorer – så som fordonstyp och storlek, val av firma, etc. Ett tips är att jämföra priser mellan olika grävmaskinsfirmor i förväg.

Arbeta säkert

När du utför grävarbeten ska du alltid se till att arbeta säkert i första hand. Arbetar du i mörker nära trafikerade vägar är det extra viktigt att du syns bra. Hos Wexman hittar du varselkläder som både är säkra och prisvärda. Kläderna är fösedda med fluorescerande- och reflekterande material som garanterar högsta möjliga säkerhet vid arbete i mörker. Här finner du varseljackor, varselbyxor, varselshorts och mycket mer.

Utöver varselkläder, finns det även annan skyddskläder som du behöver använda för att skydda dig mot olyckor. Hos Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om regler kring personlig skyddsutrustning.

Välj rätt grävmaskinsmodell

Det är inte helt lätt att veta vilken grävmaskinsmodell du ska välja inför ditt projekt. Jobbar du med markarbete och gräv, kan en större maskin vara en effektiv lösning. Är du däremot ovan och vill göra ett mindre arbete i trädgården, är en liten modell ett mer lämpligt val. Nedan går vi igenom olika modeller – för att hjälpa dig att välja rätt när du ska hyra grävmaskin.

Minigrävare

Minigrävare är ett samlingsnamn för små grävmaskiner. Denna modell är optimal att använda vid små grävarbeten, där en stor grävmaskin inte får plats eller ej kan användas på grund av sin höga vikt. Den är liten och smidig, och på grund av sin vikt gör den heller inga skador på marken. En liten minigrävare kräver ingen lastbil för transport, utan kan transporteras på en släpkärra.

 • Vikt: Cirka 500–8 000 kg
 • Lyftkapacitet: Cirka 7 ton

Fördelar

 • Passar för grävarbeten på tomt
 • Liten och smidig
 • Lätt att transportera

Hjulgrävare

Hjulgrävare är som namnet antyder, hjuldrivna, och används vanligtvis till små eller medelstora projekt. Hjulgrävaren är både snabb och lätthanterlig och klarar av många projekt på samma gång. De har dessutom kort svängradie vilket gör dem smidiga att arbeta med. Modellen lämpar sig väl för vägarbeten, arbeten på landsbygd men även för arbete på trädgården.

 • Vikt: Cirka 14 000–16 000 kg
 • Lyftkapacitet: Cirka 6 ton

Fördelar

 • Passar för både små och medelstora projekt
 • Mångsidig
 • Kort svängradie

Bandgrävmaskin

En bandgrävmaskin är både en tålig och kraftfull maskin som kan används i flera olika typer av projekt. Den är dessutom både mångsidig och är utrustad med en rad olika funktioner som gör den lätt att arbeta med. Modellen passar för arbeten på broar, gator eller diverse markarbeten. När du söker en grävmaskin med hög grävprestanda och bra produktivitet är bandgrävmaskinen ett bra val.

 • Vikt: Cirka 1 000–25 000 kg
 • Lyftkapacitet: Cirka 10 ton

Fördelar

 • Tålig och kraftfull
 • Mångsidig
 • Passar för många typer av projekt

Läs medföljande instruktionsbok

Innan du påbörjar grävarbetet är det viktigt att du läser igenom den medföljande instruktionsboken du får från uthyrningsfirman. Detta är extra viktigt om du inte har någon vana av grävmaskiner sedan tidigare. I instruktionerna finns både tips och restriktioner på hur du bör agera om något går fel.

Reservdelar till grävmaskin

Även om du hyr grävmaskin kan det vara bra att känna till vilka reservdelar du behöver. Här kan du läsa mer om olika reservdelar som är nödvändiga för att du ska kunna sköta din grävmaskin. Dessa reservdelar spelar en viktig roll för att du ska kunna upprätthålla en hög prestanda, kontrollera maskinens prestanda och säkerställa att den fungerar säkert.

Tillbehör till grävmaskin

Rätt tillbehör till grävmaskin kan ge dig många fördelar och göra ditt arbete både säkrare och mer effektivt. Det finns mycket olika tillbehör som gör grävmaskinen mycket mer allsidig. Det är viktigt att noggrant överväga vilka tillbehör som bäst uppfyller dina specifika behov och krav innan du investerar i dem.