Snöslunga

Är du trött på att skotta snö och krävs det snöskottning för ett större projekt? Då är snöslungan det optimala redskapet för dig. En snöslunga är en maskin ämnad för just detta.

Den samlar upp snö från backen för att slunga iväg det i önskad riktning, oftast direkt i någon form av lastbärare, på samma sätt som man använder en flishugg, så att man sedan enkelt kan forsla bort snön.

Går du i tankarna på att köpa snöslunga? Spana in flera varianter av snöslungor med olika egenskaper för att hitta den som passar dig bäst!

Vilken snöslunga är bäst?

Det finns tre olika typer av snöslungor:

Enstegs-snöslunga

Enstegs-snöslungan är den enklaste av snöslungor som passar för husägare. Enstegs-snöslungan klarar utan problem tunnare lager av snö och kan enkelt användas på uppfarter och mindre asfalterade gångar. Fördelen med en enstegs-snöslunga är att de oftast är billiga, både i drift och i pris.

Tvåstegs-snöslunga

Tvåstegs-snöslungan är den vanligaste varianten av snöslunga för hemmabruk som är handledd. Med tvåstegs-snöslungan lägger man i ytterligare en växel rent kraftmässigt. En tvåstegs-snöslunga klarar mer hårt packad snö och jobbar i två steg. I steg 1 luckras snön upp för att göra den lättare att kasta och i steg 2 slungas snön i väg. Tvåstegs-snöslungan är av sin tvåstegsmetod bättre på att hantera större mängder snö än vad enstegs-snöslungan är och är även denna perfekt för hemmabruk.

Trestegs-snöslunga

En trestegs-snöslunga är varianten större och kraftigare och arbetar in snön för att sedan bearbeta den i tre steg vid bortforsling av snö. Trestegs-snöslungan passar perfekt för större ytor och för snödrivor, isiga snöpartier eller hårt packad snö.

Då du ska välja snöslunga bör du tänka ut vad du behöver. Bor du lite mindre och endast behöver slunga i väg snö från uppfart och dylikt passar troligtvis enstegs-snöslungan dig bäst. Har du större ytor att forsla bort snö ifrån eller är snön hårdare packad? Då bör du troligtvis istället kika på en två- eller trestegs-snöslunga.

Egenskaper som du bör ha i åtanke då du ska köpa snöslunga:

  • Användningsbehov
  • Kraft och storlek (kastlängd och arbetsbredd)
  • Kraftkälla/Drivmedel
  • Prisnivå
  • Säkerhetsfunktioner
  • Ljudnivå

Maskinklippet.se kan du kika på och filtrera bland både Enstegs-, Tvåstegs- och Trestegsslungor.

Skydd & kläder vid användande av snöslunga

När du använder en snöslunga är det av yttersta vikt att använda lämplig skyddsutrustning och arbetskläder för att säkerställa din säkerhet och välbefinnande. Beroende på arbetsförhållandena och miljön där snöslungan används, finns det flera viktiga aspekter att beakta. Först och främst är det avgörande att bära varselkläder som är synliga och reflekterande, särskilt om du använder snöslungan nära vägar eller områden där andra människor kan befinna sig. Detta hjälper till att öka din synlighet och minska risken för olyckor, särskilt under snöiga eller dimmiga förhållanden. Befinner du dig exempelvis i skogen bör du använda arbetskläder för skogsarbete, som är anpassade för kyla och väderförhållandena. Det inkluderar varma och isolerade kläder som en termooverall, värmande handskar och en mössa för att skydda dig mot den kalla vinterns påverkan.

Skyddsutrustning som skyddsglasögon och hörselskydd kan också vara nödvändiga beroende på snöslungans typ och ljudnivån den genererar. Dessa hjälper till att skydda dina ögon och hörsel under användning.

Bäst i test - Snöslungor

Flera bäst i test bland snöslungor har genomförts vilket innebär att du utifrån ovan information tillsammans med testerna garanterat kommer kunna hitta snöslungan för dig.

Läs mer om olika snöslungor och dess unika egenskaper hos bäst-i-test.se.