Vad är varselkläder?

Varselkläder är personlig skyddsutrustning gjord av kraftigt färgat tyg i fluorescerande gul, orange eller röd nyans. Deras syfte är att öka synligheten och säkerheten för användaren, särskilt i arbetsmiljöer med hög risk eller låg synlighet. Genom att bära dessa kläder blir användaren mer framträdande och lättare att upptäcka, vilket minskar risken för olyckor.

Vilka olika typer av kläder finns det?

Varselkläder kommer i flera olika plagg som innefattar bland annat jacka, byxa, tröja, väst och shorts. Alla dessa klädesplagg är designade för att ge användarna extra säkerhet på arbetsplatsen. De är ljusskygga, vattentäta och håller dig varm och torr. De är ett måste för arbetare som arbetar under fysiskt krävande förhållanden eller miljöer. Här tipsar vi om olika typer av kläder. Letar du efter arbetskläder så tipsar vi om det här.

Varselkläder High-Vis-Pro

Varselkläderna High-Vis-Pro från Wexman är deras eget högkvalitativa klädesmärke som skyddar dig på jobbet. De är sydda av ett robust material som är både ljusskyggt och vattentätt samtidigt som det håller dig varm och torr. High-Vis-Pro erbjuder ett brett utbud av jackor, byxor, tröjor, västar och shorts som är speciellt designade för att förbättra synbarheten på arbetsplatsen och förbättra de anställdas synlighet. Alla plagg är perfekta och speciellt framtagna för personer som arbetar under fysiskt krävande förhållanden eller miljöer.

Varseljackor

Varseljackor är ett måste för personer som arbetar under fysiskt krävande förhållanden eller miljöer. Kläderna är designade för att hålla dig synlig och kan på så sätt skydda dig från farliga situationer på arbetsplatsen. Varseljackor från Wexman är ett högkvalitativt val. De erbjuder ett brett utbud av bra och billiga jackor. Jackorna är sydda av robust material som är vattentätt och som håller dig varm och torr samtidigt som din jacka andas. Medan ett annat känt klädesmärke, Stihl, också har ett stort sortiment av jackor som är sydda av slitstarka material som skyddar dig väl.

Varselbyxor

Varselbyxor är ett annat viktigt plagg som skyddar anställda under arbete. Wexmans varselbyxor finns i ett brett utbud bestående av högkvalitativa, slitstarka och vattentäta byxor. Byxorna ska vara bekväma att röra sig i samtidigt som de ska tåla de påfrestningar de utsätts för. Även Millrock har ett stort sortiment av robusta byxor som skyddar dig från farliga miljöer. Oavsett vilket märke du väljer kan du vara säker på att båda erbjuder bekväma, säkra och synliga klädesplagg som är designade för att skydda dig på arbetsplatsen.

Varseltröjor

Varseltröjor är ett kraftfullt klädesplagg som designats för att ge extra synbarhet och säkerhet när det gäller att arbeta under fysiskt krävande förhållanden eller miljöer. Wexmans varseltröjor finns i flera varianter och modeller. Deras breda utbud är fullt av slitstarka tröjor som är vattentäta och skyddar dig under fysiskt krävande arbete. Webrand har också har ett brett utbud av slitstarka och vattentäta tröjor. Oavsett vilket märke du väljer kan du vara säker på att hitta en komfortabel och säker tröja som skyddar dig och håller dig varm.

Varselvästar

Varselvästar är ett måste för arbetare som arbetar under fysiskt krävande förhållanden eller miljöer. Wexmans varselvästar finns i ett stort sortiment och är slitstarka, bekväma och av högsta kvalitet, till ett bra pris. Medan New Wave Profile också har ett stort utbud av västar som är designade för att skydda dig från farliga miljöer och synas tydligt. Hitta en riktigt bra och billig väst via Wexman eller New Wave Profile för att hålla dig synlig.

Varselshorts

Varselshorts är ett perfekt plagg när du arbetar under fysiska förhållanden eller miljöer. Vi vill bland annat tipsa om Wexmans varselshorts som finns i ett stort utbud. I deras sortiment hittar du flera vattentäta, slitstarka och billiga shorts. Ett annat tips är Permanent Profil som också har ett stort sortiment av robusta shorts. Oavsett vilket märke du väljer kan du vara säker på att du hittar ett par komfortabla, säkra och slitstarka shorts som håller dig varm och torr och ser bra ut på jobbet.

Var kan jag köpa varselkläder?

Att hitta rätt varselkläder är avgörande för säkerheten på arbetsplatsen. Oavsett om du arbetar inom bygg, industri eller något annat yrke där synlighet är nyckeln till säkerhet, finns det många pålitliga leverantörer som erbjuder högkvalitativa kläder. Nedan presenterar vi ett urval av företag som uppfyller alla säkerhetsstandarder och behov, från prisvärda alternativ till specialanpassade lösningar.

Wexman

Wexman Workwear erbjuder ett brett utbud av billiga varselkläder som inte tummar på kvalitet eller höga säkerhetskrav. Med deras kollektion High-Vis Pro kan du välja bland ett brett utbud av certifierade plagg, designade för att ge både säkerhet och komfort under arbetsdagen. De erbjuder dessutom möjligheten att anpassa kläderna med eget tryck, vilket gör dina kläder unika.

wexman.se

Malmbergs

Att investera i kläder från Malmbergs innebär att du prioriterar både säkerhet och funktionalitet på arbetsplatsen. Genom deras utbud av hållbara och synliga kläder säkerställs att användarna syns väl i alla arbetsmiljöer. Malmbergs fokuserar på att erbjuda produkter som kombinerar hög kvalitet med praktisk design, vilket möjliggör en säker och produktiv arbetsdag.

malmbergs.com

Witre

Witre erbjuder ett omfattande urval som möter olika arbetsmiljökrav, från jackor och västar till arbetsbyxor. Deras produkter är designade för att erbjuda maximal synlighet och komfort, vilket är avgörande i riskfyllda arbetsmiljöer. För dig som letar efter tillförlitliga och hållbara kläder, är Witre ett utmärkt val.

witre.se

Biltema

Genom att köpa kläderna från Biltema får du tillgång till ett brett utbud av typgodkända arbetskläder som garanterar synlighet och säkerhet på arbetsplatsen. Biltema fokuserar på att erbjuda prisvärda lösningar utan att kompromissa med kvaliteten, vilket gör deras kläder till ett utmärkt val för yrkesverksamma inom olika sektorer. Deras sortiment inkluderar allt från byxor och jackor till västar, anpassade för att möta de behov och krav som moderna arbetsmiljöer ställer.

biltema.se

Länna Sport

Att handla hos Länna Sport innebär ett steg mot högre säkerhet och synlighet i arbetsmiljön. De erbjuder ett noga utvalt sortiment av kläder som kombinerar funktionalitet med modern design för att tillgodose behoven hos professionella användare. Med fokus på komfort och hållbarhet gör dem det enkelt att hitta kläder som håller dig synlig och säker under alla arbetsförhållanden.

lannasport.se

Beijer

Beijer Bygg erbjuder ett utbud som hjälper till att öka säkerheten på arbetsplatser genom att förbättra synligheten för de som bär kläderna. Deras sortiment omfattar kläder som är designade för att möta de specifika behoven hos professionella inom bygg och industri, vilket säkerställer att de som bär dem är väl synliga under olika arbetsförhållanden.

beijerbygg.se

Vanliga frågor

När ska man ha synliga kläder?

Det är ett måste för arbetare som arbetar under fysiskt krävande förhållanden eller miljöer. De är utformade för att ge extra synbarhet och säkerhet när det gäller att arbeta under olika farliga förhållanden eller miljöer. Det är bäst att alltid ha den här typen av kläder när du arbetar i en farlig miljö.

Finns det krav på dessa kläder?

Ja, det finns flera lagar och regler som reglerar användningen av arbetskläder för att skydda arbetstagare. Det finns specifika krav som handlar om syftet, materialet och strukturen som används för att skydda arbetstagare. Det är viktigt att följa dessa krav och se till att du använder kläder som uppfyller kraven. På Trafikverket.se under fliken "Varselkläder" kan du läsa mer.

Vad bör man tänka på när man ska tvätta dessa kläder?

Att tvätta kläderna kräver speciell omsorg för att bevara deras hög synlighet och säkerhetsfunktioner. Här är några viktiga punkter att tänka på:

  • Temperatur och tvättmetod: Använd milda tvättmedel och tvätta i en temperatur mellan 40-50 grader Celsius för att undvika skador på reflexdetaljer och färgåtergivning.
  • Undvik blekmedel och sköljmedel: Använd inte blekmedel eftersom det kan skada den hög synliga färgen. Sköljmedel kan också påverka reflexmaterialens prestanda, så undvik det vid tvätt.
  • Förslut kardborreband: Stäng kardborreband för att förhindra att de fastnar på andra ytor och skadar tyget under tvätt.
  • Separat tvätt: Tvätta separat från andra plagg för att förhindra färgöverföring och skydda deras synlighet.
  • Torka på låg värme: Undvik höga värmeinställningar vid torkning för att förhindra skador på tyget och reflexdetaljer.

Olika klasser

Varselkläder kommer i olika klasser som tydligt visar hur mycket tyg/material som är fluorescerande. Klasserna utgår från EN ISO 20471 och det finns 3 olika klasser. Klass 1 är lägst medan klass 3 har högsta möjliga synbarhet. Läs mer på ISO.org om du vill ha ytterligare information.

Klass 1

Krav på minst 0,14 m² fluorescerande material och 0,10 m² material som är reflekterande.

Klass 2

Krav på minst 0,5 m² fluorescerande material och 0,13 m² material som är reflekterande.

Klass 3

Krav på minst 0,8 m² fluorescerande material och 0,2 m² material som är reflekterande.