Göra egen flis med flishugg / flistugg

En flishugg är en traktordriven maskin som används för att tillverka träflis av trädgrenar och kvistar. De är miljövänliga och enkla att använda med minimala underhållskrav, och de flesta kan hantera trädgrenar upp till 10-15 cm i tjocklek. Det finns olika modeller för olika användningsområden, diesel- och bensindrivna samt olika ståplattor, vilket gör att det är det perfekta verktyget att utnyttja trä som annars skulle gå till spillo på ett mer hållbart sätt. För att göra egen flis kan du använda dig av både en flishugg och en så kallad flistugg eller flismaskin.

Vad är en flishugg?

En flishugg är en maskin som används för att tillverka träflis av trädgrenar och kvistar. De flesta flishuggar har en kraftfull motor som driver en kniv eller en serie knivar som krossar och flisar träet till små bitar. Flishuggar producerar träflis som sedan kan användas som bränsle för uppvärmning eller som en form av jordförbättring.

Maskinerna är ofta utformade för att vara enkla att använda och kräver ofta minimalt underhåll. Designen på många är sådan att de enkelt kan hantera och flisa grenar och kvistar av olika tjocklekar. Tjockleken på grenarna som kan hanteras varierar beroende på modellen, men de flesta flishuggar är utrustade för att hantera tjocka grenar på upp till 10-15 cm i diameter.

Gör egen flis med en flishugg

Flishuggar från Nordicc är ett bra val för att skapa träflis för uppvärmning eller jordförbättring. Flishuggarna är utformade för att vara lätta att använda och är utvecklade av personer med stor kunskap och lång erfarenhet inom trädgårdskötsel och grönyteskötsel. Detta märks inte minst på funktion och utformning. Fördelarna med att hugga egen flis är bland annat att du kan lagra virket och låta det torka innan flisning, samt att du får koll på exakta kostnader för flisproduktion och värmekostnad.

Olika modeller för olika användningsområden

Det finns ett stort utbud av olika modeller och flishuggar som passar olika användningsområden. Det finns varianter som drivs på bensin och på diesel. Vissa är smidiga, kraftiga och kommer monterade på släpchassi eller larvband, andra har en 360° graders roterande vändskiva. Det finns modeller som är monterade på en platta och därmed är smidiga att flytta. För extrema jobb i svår terräng är en modell som kan köras stående från en ståplatta det självklara valet.

Fördelar med att hugga egen flis

 • Du kan hugga flis direkt till flisfickan för enkel fyllning
 • Du kan lagra virket och låta det torka innan flisning för bättre kvalitet, utan att behöva hugga det
 • Jämn kvalitet på fliset bidrar till en säker drift
 • Du slipper besvärlig lagring av flis, då du hugger den när du behöver den istället för att köpa in
 • Du har koll på exakta kostnader för flisproduktion och värmekostnad i framtiden

Miljövänliga maskiner

En fördel med flishuggar är att de är miljövänliga. När du använder dessa maskiner för att göra träflis av trädgrenar och kvistar som annars skulle ha blivit slängda, bidrar man till att reducera mängden sopor i naturen. Flishuggarna blir ett effektivt sätt att utnyttja det trä som annars skulle gå till spillo.

Sammanfattningsvis är en flishugg en kraftfull och användarvänlig maskin som används för att tillverka träflis av trädgrenar och kvistar. Genom att använda en flishugg förbättrar man både miljön och utnyttjar trä som annars skulle gå till spillo på ett mer hållbart sätt.

Göra egen flis med flistugg

En flistugg kan, likt en flishugg, hantera större och tjockare grenar, och man kan oftast mata in flera små grenar samtidigt. Det innebär att jobbet, även om du inte har tjocka grenar som i sig inte specifikt kräver en flismaskin, oftast går snabbare med en flistugg eftersom du matar in flera små grenar samtidigt.

Generellt sett kan flistugg hantera tjockare grenar än kompostkvarnar (som du kan läsa mer om nedan). Flismaskiner drivs ofta av bensinmotorer för att klara de tunga jobben, medan nästan alla kompostkvarnar drivs med el. Vissa flismaskiner är kapabla att hantera hela träd, somliga hanterar grenar med en diameter på upp till 10 cm. Enstaka flistuggar kan hantera grenar med en diameter på upp till 15 cm. Till skillnad från en kompostkvarn som oftast har en behållare som samlar upp flisen, kastar en flistugg oftast flisen åt sidan.

Sammantaget är kompostkvarnar mer anpassade för trädgårdsbruk, medan flismaskiner är mer anpassade för tunga jobb som att fälla ett träd. Flistuggar finns hos bland annat Nordicc som är en stor aktör inom grönyteskötsel.

Göra egen flis med kompostkvarn

Ett annat bra sätt för att göra egen flis direkt i trädgården är att använda en kompostkvarn. Med en kompostkvarn kan man hugga trädgrenar och kvistar på ett säkert och miljövänligt sätt, och använda den som bränsle för uppvärmning eller andra ändamål. Med en kompostkvarn kan man snabbt och effektivt göra träflis som är torrare, finare och jämnare än det man får från en vanlig flishugg. Det hjälper också till att undvika skador på trädgårdsinredning och skador som kan uppkomma från stora grenar och kvistar. Du kan hitta olika modeller av kompostkvarnar av tillverkaren STIHL.

Gör så här

För att använda en kompostkvarn, börjar man med att klippa ner grenar och kvistar som inte behövs. När du har klippt ner dem ska du rengöra dem, skära bort eventuella mögelsvampar och sedan torka träet. Sedan lägger man grenarna och kvistarna i kompostkvarnen och kör den. Fliset som kommer ut från kompostkvarnen är torrt och färdigt att användas som bränsle. Sara Bäckmo tipsar om hur du kan göra.

Vilka typer av träd passar bäst för att göra egen flis?

För att göra egen flis är det bäst att använda träd som har löv som lätt kan göras om till flis. Detta inkluderar träd som al, bok, ek, hassel, lönn, furu, björk och ask. Alla dessa träd har löv som kommer att göra en torr och hållbar flis som kommer att fungera bra för att göra uppvärmnings- eller möbelträd.

Lövträd

 • Al
 • Bok
 • Ek
 • Hassel
 • Lönn
 • Furu
 • Björk
 • Ask